AskPatty Certified Female Friendly Logo
My family wagon has a new battery, new alternator and new cables. It worked great for about 6 days and now it will not home a charge. Please help!

Answers from the Automotive Experts

Amanda J. Pierce, MBA Galejo, You may what is called, a "parasitic draw", this can be caused by a tiny and consistent draw of the battery when the key if OFF. Check out this site to find out more about it. http://tinyurl.com/y2xzox2

Audra Fordin, Owner at Great Bear Auto Shop Hi Galejo, It will be my pleasure to help you find an answer to your starting trouble. I would do 2 things here. Check the alternator, to make sure it has proper amperage and is functioning correctly. If that checks out ok, look into an electrical drain on the battery. Check to make sure all of the doors are closed, and there are no interior lights that were accidentally left on. Sometimes a hood light or trunk light can be a sneaky culprit. Thanks for reaching out. Audra

Bogi Lateiner, Owner and Technician at 180 Degrees Automotive Hi Galejo - Likely there is something either draining the battery or a poor connection somewhere. Check the battery terminals and make sure they are corrosion free and fit tightly. Make sure the connections at the alternator are tight and that there is no corrosion in the wires. If all wires and connectors are okay - you will need to look for what is draining the battery. If you have an aftermarket alarm or stereo system that would be my first guess. You will likely need to bring it in to a certified repair shop where they can do electrical diagnosis and find out what the parasitic draw might be. Good luck - hope that helps! Bogi Lateiner

Laurie Sarno, Co-Owner at Super Girls Auto Hello Galejo- you have a drain somewhere in the car- likely places are an interior light that stays on, or despite being new the alternator maybe defective- if the field is active in the alternator it will drain a battery very quickly- I would take you car to the local AutoZone & have them check it out they will scan your car for free- hope this helps- thanks Super Girls Auto.

Pat Fleischmann, Director of First Impressions at Community Tire Pros & Auto Repair Galejo.. My first inclination is electrical... You may have a loose wire,thus no connection,no start~OR just because you have a new alt, doesn*t mean it*s good! It may not be charging the battery. Twenty-six year old car...be patient til they can track down. Have it towed back & have them recheck all their connections & retest alt. Possible short?

Contribute to this question:


blog comments powered by Disqus

Related Chevrolet Avalanche FAQs


  • The airbag light has come on, but the airbag has never deployed. It hasn't been in any ... Read More
  • My wife spilled a drink on the radio in my 2007 Chevy Avalanche. Now the clock is the ... Read More
  • The fuse that controls the gas gauge,alternator and speedometer on my 1991 chevrolet ... Read More
  • I have an 2008 chevy Avalanche with Onstar, In sometime soon will I be able to up grade ... Read More
  • My check engine light is on. Could this be a bad gas cap? Read More
  • My headlights wont work, I changed the bulbs and the fuse. The high beams and parking ... Read More
  • I would like to put white wall tires on this car, any available??? Read More
  • My car thumps when I push on the brakes, but we had the brakes checked and they are fine. ... Read More
  • i have a fuel delivery or supply issue. not sure which, we have ran this 2000 chevy ... Read More

Need Car Advice?

Ask The Experts!

Find Cars For Sale

Help Our Charities